Bach & Escher
Oneindige Variatie

Bach & Escher – oneindige variatie is een idee van fluitiste Tami Krausz. Uitgevoerd worden delen uit J.S. Bachs’ Das Musikalische Opfer (BWV1079), ten gehore gebracht en toegelicht in samenhang met beelden uit het werk van M.C. Escher….

Het werk van Bach en Escher, genieën uit verschillende eeuwen en kunstvormen, kent veel raakvlakken. Beiden werken met bepaalde basismotieven, met symmetrie, herhaling, spiegeling en sequenties, waarop zij variëren, soms eenvoudig, soms oneindig complexe vervlechtingen, en voegen daar nieuwe dimensies aan toe. Bachs gevarieerde canons en fuga’s zijn de meest complexe en inventieve voorbeelden in de geschiedenis van de meerstemmige compositie (polyfonie). Van Escher worden onder andere zijn vlakvullingsmotieven, ‘metamorfoses’ en ‘kringloop’ getoond en besproken. In deze ‘concert-art experience’ worden de processen van luisteren en kijken samengevoegd tot één verrassende en verrijkende ervaring voor het publiek, die zowel concertbezoekers, meer én minder ervaren, als meer visueel ingestelde kunstbeschouwers zal aanspreken.

Download programma (Nederlands)

In deze ‘concert-art experience’ worden de processen van luisteren en kijken samengevoegd tot één verrassende en verrijkende ervaring voor het publiek, die zowel concertbezoekers, meer én minder ervaren, als meer visueel ingestelde kunstbeschouwers zal aanspreken.

Van het Bach & Escher project wordt tevens een video-opname gemaakt, die na afloop van de concerten gedeeld zal worden op het YouTube kanaal van Heliosfero.

Programma

Das Musikalische Opfer
J.S. Bach (BWV 1079)

  • Thema Regium
  • Canon 2 a 2 violini in Unisono
  • Canon Perpetuus per giusti intervalli
  • Canon 1 a 2 “Cancrizans”
  • Canon 4 a 2 per Aumentationem, contrario Motu
  • Canon Perpetuus super Thema Regium
  • Fuga canonica in Epidiapente
  • Ricercar a 6
  • Canon 5 a 2 per tonos “Ascendenteque Modulatione ascendat Gloria Regis”
  • Trio Sonata: Largo – Allegro – Andante – Allegro
Uitvoerenden:
Rebecca Huber barokviool, artistieke leiding
Tami Krausz traverso
Claudio Ribeiro clavecimbel
SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE. SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.
SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE. SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.SUBSCRIBE.

Concerten

za, 11 september, 2021, 20:15
Huis Midwoud - Midwoud
Bach & Escher – oneindige variatie
tickets
zo, 12 september, 2021, 12:00
Huis Zypendaal - Arnhem
Bach & Escher – oneindige variatie
tickets
zo, 12 september, 2021, 14:00
Huis Zypendaal - Arnhem
Bach & Escher – oneindige variatie
tickets
wo, 22 september, 2021, 20:15
Uilenburgersjoel - Amsterdam
Bach & Escher – oneindige variatie
tickets